Hege Riise om VM

Sist oppdatert: 06. jun 2019 Skrevet av: Ana

 

Nå braker det straks løs i Frankrike med VM. Vi tok en prat med trener Hege Riise for å høre hennes tanker og forventninger for dette mesterskapet.

Hvilke forventninger har du til VM i Frankrike som mesterskap generelt?

Jeg gleder meg skikkelig til mesterskapet. Jeg tror det blir knallbra. Jeg tror det blir store nivåforskjeller blant de svakeste – men jeg tror at topplagene er gode.

Hva forventer du å se av spillemessig utvikling?

Litt som Lyon i Champions League finalen. Høyt tempo og gode individuelle ferdigheter. Jeg forventer å se et offensivt fokus. Trendene de siste par årene tyder på det. Jeg tror de beste landslagene ønsker å være med på å skape interesse – at det scores litt fine mål, at man viser frem fine angrep.

Hvordan tror du det går for Norge?

Jeg tror de får et mye bedre mesterskap enn EM, naturligvis. De har hatt mye bedre tid på å sette spillestilen, arbeide inn formasjonene – ja, rett og slett sette laget. Norge møter sannsynligvis Australia eller Brasil etter gruppespillet, i en 8.dels finale. Da om de blir nummer to i gruppa. Jeg tror Frankrike tar 1.plassen i pulja. For meg er Frankrike også favoritter for til å vinne hele VM.

Jeg tror Norge kan nå en kvartfinale. De kan møte England da, og det kan bli tøft. Laget selv har mål om medalje. VM er også en kvalifisering til OL, så det er viktig å legge lista høyt (kun tre lag fra Europa går til OL).

Hvilke profiler tror du vil vise seg frem fra det norske laget?

Caroline Graham Hansen vil nok stå frem mer. Jeg tror hun vil vise seg frem mer enn i tidligere mesterskap.

For Norges del er laget større enn profilene.

Er det andre internasjonale profiler du har store forventninger til?

Generelt vil jeg si at jeg har store forventninger til at de største navnene fra de største nasjonene viser seg frem. Dette er den største arenaen, og mange ønsker nok å vise at de kan dominere på dette nivået.

Hva med favorittstempel for VM gull, hvem fortjener det?

Frankrike, som tidligere nevnt. USA har ikke levert like bra på Europeisk jord opp igjennom. Generelt har det vært litt mindre suksess i Europa for dem. Jeg tror det er tid for Frankrike nå. De er på hjemmebane og det var masse billetter som ble forhåndsolgt til mesterskapet. Det er stor entusiasme rundt kvinnefotballen i Frankrike, så den ekstra dytten fra publikum kan de garantert regne med.

Hva er din egen VM historikk?

Som spiller: -91 i Kina (sølv), -95 i Sverige (gull – her ble Hege kåret til verdens beste spiller), -99 USA (tapte bronsefinalen), 2003 i USA (utslått i kvartfinalen).

USA som trener 2011 (sølv bak Japan).

Turist i 2015 i Canada og turist i 2019 i Frankrike.

Skal du følge noen av Norges kamper Live?

Nigeria i åpningskampen på lørdag og siste innledende mot Sør-Korea.

Hva med andre kamper, får du med deg noen av de?

Åpningskampen Frankrike – Sør-Korea, og gjennom NFF sin trenersamling får jeg med meg flere kamper i siste innledende runde.

For å si det veldig enkelt – jeg gleder meg skikkelig til VM starter!!