Er vi klare? Vi er klare!!

Under to døgn til kvartfinale i UEFA Women's Champions League.

Sist oppdatert: 19. mar 2019 Skrevet av: anna

 

Her er vi. På et hyggelig hotell i Barcelona, og under to døgn unna klubbens største og viktigste kamp i historien. Klarer man å være klar for slike øyeblikk? Og hvordan vet man at man er det? Ja det kan man – og fordi man er trygg.

Skrevet av Anna Collett

Hvilke parametere avgjør om en person er klar for kjempestore utfordringer i livet? Hvilke faktorer slår inn, og hvilke faktorer slår ut?

Onsdag kl 19.00 sparkes kvartfinalen i Champions League i gang, borte mot Barcelona. På deres enorme kampanlegg ligger banen vi skal spille på, Mini Estadi, i skyggen av det enorme Camp Nou. Utover skyggen fra store stadion er det ingenting som sier lite eller dårlig over onsdagens motstander.

I dag trente vi på treningsanlegget deres 15 minutter unna. Vi snakker en bitteliten by laget for å trene, spise, sove og bli best mulig. Vi snakkes om 8-10 strøkne fotballbaner med alt som trengs av tilbehør. Akademiet deres bruker det, kvinnelaget bruker det – og herrelaget bruker det. Vi måtte smile litt og kommentere at vi har det veldig bra på brakka og i hallen. Vi elsker brakka og LSK hallen. Seriøst. For det er ikke det dette handler om.

Dette handler om at på onsdag er det kun 2 x 45 minutter som gjelder. 90 minutter med blodslit, kløkt og hjerte. Det laget (uavhengig om du spiste lunch på en idrettsrestaurant eller rundt bordet i en brakke) som har mest av dette, vinner. Blodslit, kløkt og hjerte.

Vi vet at Barcelona er et glimrende damelag. De har en haug med landslagsspillere, de er glimrende enkeltspillere, og de er vant til store arenaer. Senest på søndag når de slo Atletico Madrid 2-0 borte foran nesten 70 000 tilskuere (!) Da er du vant til store kamper.

Vi er nødt til å stole på at vi har evnen til å løpe forbi at krampa tar oss, at vi har en kampplan som er spot-on og holder, og at vi er sterke nok i troen på oss selv – som lag, som klubb og som representant for norsk kvinnefotball ute i Europa.

Jeg begynner med hjertet. Vi har Moe, for eksempel. Hun har levd i gul drakt siden 2010. Det betyr at hun er inne i sin 10. sesong på rad. Hun kommer til å blø skikkelig for at vi klarer det vi må på onsdag. Med kapteinsbindet på, stål i blikket og lederskap i alt hun gjør. Anja tror jeg nesten kommer til å grine om vi scorer – eller brøle. Om hun scorer igjen, som mot Brøndby, så blir det sikkert en tåre eller to – men ikke før etterpå, da. Soph, Malin og Wollis. Alle har vokst opp med LSK Kvinner som storlaget på Romerike. Klart de har hjertet utenpå ift kvartfinalen. (Malin selv om hun ikke kan løpe utpå!). Ida Norstrøm valgte oss fremfor å være klar 1. keeper andre steder. Klart det ligger mye hjerte i det! Nye navn inn som Sessy, Meryll og Heidi. For noen hjerter de bringer inn! De er nye hos oss, men hjerte for det de driver med og laget de spiller for? Helt rått!

Vi må være smarte. Smartere enn noen gang før. Trenerne har stålkontroll på hva vi møter. De har sett hvert eneste spark Barcelona har hatt på en ball de siste månedene. Ikke minst Cecilie (Berg-Hansen, assistent treneren). Hun kommenterte i forbifarten at hun sikkert har sett 10 kamper med dem, og flere av de viktigste om igjen. Klokskap handler jo veldig mye om å ta seg tid. Tid til å se, lytte, oppfatte, lære. Noen vil kanskje si at det er en selvfølge på dette nivået, men det skal gjøres – og det skal gjøres med respekt. Jeg er 1000% sikker på at LSK sitt trenerteam har gjort nettopp det. Det er ikke forberedelsene det skal stå på.

Og så må noen utføre klokskapen på banen. De 11 som starter + innhoppere. De må klare å gjennomføre kampplanen. Vi har noen veldig kloke hoder som kan nevnes (uten at de på hjerte ikke er det, da – eller motsatt). Guro. Jeg har en indre drøm om at Barcelona ikke har skjønt hva Guro kan gjøre. Hvordan hun på et blunk kan avgjøre en kamp. Samtidig er det en tullete drøm. Bring it on, Guro lurer dere allikevel. Isi, Engen og Heidi. En senior og to juniorer på sentral midtbane. For noen fantastiske spillere vi har der! Isi skjønner alt som skjer. Hun har en fotballhjerne av de sjeldne, og hun deler. Engen lærer så fort at hun nesten ikke henger med selv, legg på steget hennes så skjønner du hvorfor hun er i skuddet. Heidi er et unikum med et utrolig potensiale. Vi er superfornøyd! Bare vent til dere blir bedre kjent med henne. Vår sentrale midtbane er en avgjørende faktor for klokskapen. Ina og Sarah på stopperplassene. Begge er relativt nye i laget. Sarah fra i fjor sommer og Ina fra januar. Snakke meg om å passe i skjorta du får utdelt. De skal beholde roen, styre bakfra og bidra til at vi holder hodet kaldt, samtidig som de knuser til i boksen. Emilia er ei klok jente som vet å gripe de mulighetene hun får, holde roen og utføre det kloke hun er satt til å gjøre.

Blodslit. Hvem kan løpe mest og lengst og fortest?

Vi har noen veldig enkle eksempler på blodslitet i laget. Vi har kanter i Em, Synne og Sessy som setter nye løpsrekorder for seg selv hele tiden. En kant står ikke «ving». En kant løper opp og ned og dekker nesten hele sidekorridoren på banen. I tillegg skal de orke å briljere med en avdribling, et kanoninnlegg eller et fantastisk skudd når de endelig har ballen i bena. Hvem andre gjør det? Sidebackene selvfølgelig. Den standarden Anja, Moe og Wollis har satt i forhold til å levere i hele banens lengderetning gjennom hele kampen på er helt rå. Det er virkelig internasjonal toppstandard på de damene der! Thorsnes og Soph på spiss skal få kjørt seg. For det første skal de gripe de sjansene de kommer til å få. Her kan det bli få muligheter, men de vil være brennhete. Vi er gode på siste 3.del av banen – og vi er gode i kontra spillet vårt. Når vi får tak i ballen burde Barca være forberedt på kjør. Da er spissen midtpunktet på festen. Ballen kommer. I tillegg må den på spissplass sette opp presset defensivt. Når skal de sette inn presset, hvordan skal de presse og hvilken vei vil vi styre båten? Spissene skal få jobbe til de kjenner blodsmaken, men gud så godt det kommer til å smake etterpå!!

Er vi klare? Ja – det er vi og det må vi være. Det vi har gjort frem til i dag er grunnlaget vårt. Nå får vi ikke gjort noe mer med det – nå skal vi bare ut og spille 2 x 45 minutter med blodslit, kløkt og hjerte.

Fun facts om noen av forberedelsene våre siden sesong 2019 begynte, den 10. desember 2018, en uke og to dager etter cupfinalen:

(Bare for å ha sagt det. Fotball består av uendelig mye mer enn disse tallene. Vi vet det, og vi trener på masse annet også – MEN dette var tall det var lett å regne ut og moro å presentere).

  • Jentene har trent til sammen 3515 timer
  • Jentene har løpt 550 000 meter over 5 treningskamper i vinter
  • Jentene har slått 98 496 pasninger – bare i pasningsøvelsene det første kvarteret pr trening (det er over 2000 pasninger pr trening)
  • Jentene har løpt 4104 sprints i egne isolerte sprintøvelser

Til slutt, for å ta ett enkelt styrkeløft og vise tallene.

  • Antall kilo i hipthrust på LSK Kvinner siden 10.des 2018 til nå:
  • 1,197,000 kilo – MED HOFTENE!!

En-million-etthundre-og-nittisyv-tusen kilo.

Vi er klare. Og noen kommer til å score fra hofta på onsdag.