Share/Save/Bookmark

Cup er Cup – men er Cup lag Cup lag?

  11.10.2018 Kl. 00:14  


 Lørdag kl 15.00 skal vi møte Røa borte i semifinalen i NM. Det blir et blodslit av ett oppgjør mellom to gamle damer i NM historien. Eller blir det det, og er det det?

Skrevet av Anna Collett

 NM er cup. Det vil selvsagt si at hver eneste kamp er en engangshendelse som er avgjørende der og da. Vinner du er du videre – taper du er du ute. Er dette noe som enkelte lag er bedre på enn andre?

Jeg tror det. For de uinnvidde så kan jeg fortelle at på herresiden er jeg Start fan, oppvokst på Sørlandet med Fædrelandsvennen og Mattas corner etter hver kamp. (Pappaen til Jesper, Svein Mathisen, hadde verdens beste oppsummeringer i Fevennen etter kampene som journalist, den het Mattas corner. En gang skrev han ett helt stykke der hvert ord begynte på S etter en rå 5-0 seier over RBK. Jeg tror av og til at han er mitt skriveidol på kampreferat).  Anywho! Da har man ikke noe valg ift lag. Start har aldri vært gode på Cup (ikke så veldig gode på serie heller, for den saks skyld.  Ærlig må man være). Jeg må innrømme at jeg smått overrasket lurer på om jeg må skaffe billetter til søndag 02.november i år. (Og der jinxa jeg den). Engelsk fotball? Tottenham fan. Har slitt i 20 år med ingen spenning på hverken opprykk eller nedrykk. Slitsomt å være uvesentlig. Jeg har jo en ren halleluja opplevelse med å være en del av ett vinnerlag på det desiderte toppnivå, uansett kjønn. 

Hvis man ser på NM for kvinner i ett historisk perspektiv så har det nesten uten unntak vært perioder der enkelte lag har dominert. Siden NM ble offisiell og arrangert av NFF i 1978 var dette lagene som var gode på cup: BUL, Sprint/Jeløy, Asker, Ørn – før Røa rula på 2000 tallet – med litt Stabæk inni der, mens LSK Kvinner tok tre på rad fra 2014-2016. Vil det da si at begge lagene på lørdag er gode på Cup?

Hva om vi går tilbake til hva Cup faktisk er? Enten så vinner du eller så taper du – alt på ett kort. Russisk rulett på en svær grønn matte med masse tilskuere og til og med TV kamp. Tåler du presset? Tør du kjøre? Klarer du holde hodet kaldt og prestere med ett slikt press? Dette er litt av clue’t, tenker nå jeg. Det psykiske ved slike kamper.

Glem historien. Ingen av oss har de samme spillerne eller lagene som da vi vant på rad. Ta Røa og oss pr i dag. Hvem er tøffest i trynet på lørdag?

Vi begynner med hjemmelaget. Røa har fokusert på denne kampen i en liten evighet i sosiale medier, med trøkk på tilskuere, spenning, forventninger og glød. Herlig, sier nå jeg. Det bør bli en fantastisk ramme og sykt mye folk! Røa har også lite annet å spille for - rettere sagt ingenting annet å spille for, trygt plassert klin midt på tabellen. Bare det gjør at jeg forventer Røa skikkelig tent på lørdag. Og med det mener jeg SKIKKELIG tent. De er litt crazy der oppe i bakken vest for sentrum. Det vet vi.

Oss da – hvor er vi? Vår største fiende er at folk kan tenkes å forvente at vi vinner. Det er aldri enkelt å vinne, og i hvert fall ikke cup kamper så langt inn i sluttspillet på en bortebane oppe i bakken vest for sentrum. Det vi har god trening i er nettopp det å vinne kamper. Det tror jeg er en viktig følelse å ta med seg. Samtidig betyr hver seier at tapet nærmer seg. FAKTA. Man kan ikke gå gjennom livet uten tap. Hvor er vi psykisk da? Hadde jeg vært motstanderen så hadde jeg sagt at dette er det perfekte øyeblikket å møte LSK Kvinner på. De er midt i ett Champions League kjør med uante muligheter, de har allerede vunnet serien. De klarer ikke være fokuserte nok på NM semi’en. Fint. Tro det.

Jeg vil bare minne jentene våre på en ting; samme tid, og nesten samme situasjon i fjor. Tap 1-0 for VIF i semi’n på Intility etter en drittkamp fra vår side. All ære til VIF, og veldig fortjent. Vi klarte ikke å prestere i enda en viktig kamp når det gjaldt.

Hey girls – wanna fix that? Do you wanna kick some ass?

BRING IT ON!!!


Vis alle nyheter